24sedum.net

24 седум вести портал

Таткото без душа што си ги yби трите деца –кој во какаото за добра ноќ им ставил 30 дијазепами, се самоy6ил

Околу 17 часот Харалд Копиц се самоубил во казнено-поправниот дом во Лепоглава, потврди Министерството за правда. Харалд Копиц во јуни беше осуден на 50 години затвор за убиство на неговите три деца.

Судењето беше затворено за јавноста. Судијката Ива Градишки Ловречек ја донесе одлуката судењето на Копиц да не биде јавно со согласност на обвинетиот, неговата одбрана и обвинителството со цел да се заштити достоинството на починатите деца и нивната мајка.

Копиц претходно беше донесен во судот од затвор со лисици, а судницата беше испразнета пред тој да се изјасни.

Тој беше обвинет за три кривични дела тешко убиство, за што му се закануваше казна затвор до 50 години. Пресудата претходно беше најавена за петок.

Обвинителството на Копиц го товари дека на 24 септември 2021 година околу 22 часот во стан во загрепската населба Млинови, каде што живеел со своите три деца, од кои две седум и едно четири години, „со однапред смислена намера да ги убие. , ја искористил довербата на децата кон него како татко и ги извршил горенаведените кривични дела“.

Истражителите првично веруваа дека Копиц ги задушил децата, но подоцна беше утврдено дека тој прво ги дрогирал децата со апчиња, а потоа ги задушил. Прво ги туширал децата, а потоа во врело какао ставил 30 таблети дијазепам кои децата го испиле.

Медиумите пишуваа дека Копиц живеел и работел во Загреб каде имал свои фирми и дека работел за неколку големи компании како финансиски консултант и преговарач.

Мајката на убиените деца работела во хотел во Дубровник, а децата биле со татко им за време на викендот.

Судијката Ива Градишки Ловречек образложувајќи ја пресудата, изјави дека материјалните вредности на Копиц му биле поважни од детските животи.

„Вашата проштална порака што ја оставивте на маса со екстремно скапо шише шампањ докажува дека материјалните вредности ви биле поважни од животот.

Како мајка и судија, за мене е несфатливо што сте ги лишиле од живот вашите деца во време кога веќе не ви е желба да живеете затоа што останавте без материјалните добра на кои бевте навикнати“, рече судијата.

Во образложението на пресудата таа рече дека Копиц направил два потега поради кои неговото кривично дело е окарактеризирано како тешко убиство. Првата е фактот дека убил три беспомошни деца, а втората е начинот на кој тоа го направил.

Судијата нагласи дека само максималната можна казна од 50 години е соодветна за делото што го направил.

„Ова не е само порака за вас да разберете што сте направиле, туку и за денешното сè поматеријалистичко и консумеристичко општество да разбере дека животот е најголема вредност“, заклучи таа.

Во веројатно најкраткото судење во историјата на хрватското правосудство, Копиц се изјасни за виновен за тројно тешко убиство откако јавноста беше исклучена од двочасовното судење со цел да се заштити достоинството на децата и нивната мајка.