24sedum.net

24 седум вести портал

(Видео) На чекор до чип во човечки мозок: Илон Маск подготвува револуција во 2022 година

Дали светот го очекува огромен напредок во науката/медицината?

Еден од основачите на компанијата „Neuralink“, Илон Маск, најавува вградување на мозочни чипови во човековиот мозок веќе наредната година.

Технологијата е подготвена и проверена, но потребно е да се добие дозвола од надлежните (државни органи), пренесува „Futurism“.

Американскиот милијардер потсетил на успехот на експертите од компанијата кои вградија чип во мозок на мајмун, за истиот преку мислите да управува со видеоигрите.


Напредок на технологијата

„Neuralink функционира добро кај мајмуни и ние всушност само правиме многу тестирања и потврдуваме дека уредот е многу безбеден и сигурен, дека може безбедно да се отстрани“, објаснил Илон Маск.

„Мислам дека имаме шанси да овозможиме некому кој не може да се движи повторно да оди или да ги користи рацете, но не природно“, објасни тој.


Тој исто така се огласил и на социјалната мрежа Твитер каде истакнал дека напредокот на технологијата зависи и од вградување на чипови во луѓето, затоа што е „тешко да се води квалитетен разговор со мајмуните“.