24sedum.net

24 седум вести портал

ВИДЕО: Свечен пречек на талибанските водачи во Авганистан

По 20 години во егзил, со воен транспортен авион на катарските воздухопловни сили во Авганистан слета талибанскиот водач Абдул Гани Бардар заедно со други талибански лидери.

Инаку, Барадар беше соборец на едноокиот свештеник Мула Омор, кој беше првиот водач на Талибанците.

Бардар беше уапсен од американското разузнавање во Пакистан во 2010 година за време на првиот мандат на Барак Обама, кој го смести Бардар во Гвантанамо, каде што остана до 2018 година, кога тогашниот американски претседател го ослободи.

Сега се враќа од затвор како апсолутен лидер и носител на моќ во Авганистан.