24sedum.net

24 седум вести портал

Заев: Кризата заврши, економијата закрепнува

Премиерот Зоран Заев, изјави дека кризата е официјално завршена и дека економијата закрепнува.

„По една година, според денешната официјална статистика, можеме да кажеме дека кризата официјално заврши и дека економијата закрепнува, што е потврда за нашите анализи дека економијата е стабилна и ќе расте“, рече Заев.

Тој потсети на податоците на Државниот завод за статистика дека во вториот квартал годинава е регистриран раст на бруто домашниот производ од 13,1 отсто.

„Ова значи дека во првата половина од оваа година постигнавме раст на БДП од 5,6 проценти. За оваа година, проектиравме раст (БДП) од 4,1 проценти, со очекување дека извозот ќе порасне за 10,6 проценти, и раст на бруто инвестициите од осум проценти “, рече Заев.

Како што посочи, стапката на вработеност повторно почна да расте со исто темпо како и пред пандемијата од крајот на 2020 година, со пораст од 1,5 проценти во последните три квартали, а просечната нето плата исто така се зголемува.